Ecorub breidt onderzoeksprogramma eikenprocessierupsen uit

Ecorub breidt onderzoeksprogramma eikenprocessierupsen uit

Ecorub test momenteel een nieuw product uit dat ingezet kan worden tegen eikenprocessierupsen. De studieronde – die voorzien was in 2022 en 2023 – wordt nu met een jaar verlengd om onderbouwde resultaten te kunnen voorleggen. De afgelopen jaren zorgden de eikenprocessierupsen regelmatig voor overlast. Dit jaar blijft een plaag uit. Dit heeft ook een impact op het onderzoeksprogramma van Ecorub.

“De eerste inzichten zijn alvast hoopgevend.”

vertelt Jean-Paul De Vos.

“We kunnen hierdoor onvoldoende kwantitatieve testen uitvoeren met ons nieuw product om de eikenprocessierups te bestrijden. Door het onderzoek een jaar te verlengen gunnen we ons meer tijd om in 2024 meer testen uit te voeren. Alleen op basis van doorgedreven, onderbouwd werk kan er bepaald worden of ons product goed werkt. Dat weten we alleen als we kunnen testen met tientallen nesten van duizenden rupsen. De eerste inzichten zijn alvast hoopgevend.” vertelt Jean-Paul De Vos.

Hoe werkt het nieuwe product? 

Het nieuwe product is een soepele ketting of slang, opgevuld met mineralen. Het is snel te plaatsen op zo’n 50 cm boven het nest. Het houdt de doortocht van de rupsen in twee richtingen tegen: van de kruin naar de stam en vice versa. De rupsen verzamelen zich in en rond deze barrière en lopen uren in cirkeltjes de boom rond. “Op deze manier liggen de rupsen voor het grijpen voor onder meer de mezen, de natuurlijke vijand van de rupsen. Zij voederen in het voorjaar hun jongen met de rupsen. Ons systeem is dus complementair aan het doel van de vogelkastjes.” verklaart Jean-Paul.

Dankzij de gevormde uiteinden is het een volledig zelfhechtend product. Het gebruik van nagels is niet nodig. Het product is afgedekt met mousse rubber en zorgt voor een volledige afsluiting van de ruwe schors.

Het is een ecosysteemdienst met twee barrières: eentje om de opkomende rupsen vanaf de stam tegen te houden, de andere om de pas af te snijden van de rupsen die in de nacht naar beneden zijn gekomen. Voor de rupsen die uit de kruin komen, wordt een tweede slang geplaatst die hen dan belet om weer naar boven te gaan om te eten.

Hulpmiddel voor vogels

Dankzij de lengte van de ‘slang’ bestaat de wikkel uit meerdere lagen. Indien er toch een rups ontsnapt dan komt het vast te zitten in het lagensysteem. De slang op zich is zeer handig voor de vogels. Het is een gripplaats vlakbij hun voedsel.

Ecorub als innovator

Ecorub is continu bezig met R&D naar nieuwe, innovatieve producten; vertrekkende vanuit het hergebruik van materialen. In het voorjaar van 2023 behaalde Ecorub nog de nodige TÜV-certificaten voor haar product Topcover Play. (link naar product)

Voor het bestrijden van processierupsen hoopt Ecorub in 2024 over voldoende data te beschikken om het product op de markt te kunnen brengen.

Laatste nieuwsEcorub staat voor

 • upcycling voor een beter milieu
 • milieuvriendelijke productie
 • korte ketens met minder of zelfs geen afval
 • circulaire economie ipv lineaire economie
 • originele en innovatieve concepten
 • sterke en duurzame producten
 • maatschappelijke betrokkenheid (MVO/CVR)
 • People, Planet, Profit
 • efficiënte communicatie
 • investeren in een betere toekomst
 • consumptie maatschappij beperken

Vragen of interesse? Bel ons of stuur een bericht.

U kan ons bereiken op +32 (0) 3 309 17 82 of via onderstaand formulier. Laat uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.