Ecorub geeft bomen alle kansen

Ecorub geeft bomen alle kansen

Woensdag 18 januari is in het Westvlaamse Veurne de eerste boom in de vernieuwde museumtuin van het Bakkerijmuseum officieel aangeplant. Ecorub voorziet elke boom van een gietrand. 

In het bijzijn van burgemeester Peter Roose en gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe werd het startschot gegeven om de kale grasvlakte van 1,8 hectare aan het bakkerijmuseum te transformeren tot een groene ontmoetingsplaats met aandacht voor co-creatie, natuurbeleving, inclusie en korte keten.  

De initiatiefnemers zijn overtuigd van de meerwaarde van onze Tree Tyre gietrand.

zegt Jean-Paul De Vos van de rubberbanden-upcyclingfirma Ecorub uit Rijkevorsel

De heraanleg van het domein komt tot stand in samenwerking met vele partners, waaronder Stad Veurne, Regionaal Landschap Westhoek, Leader Westhoek en Ecorub.  

Dankzij Ecorub krijgen alle bomen een gietrand waardoor ze beter tegen droogte beschermd zijn. Jean-Paul De Vos en Geert Krekel trokken voor de symbolische aanplanting naar Veurne. “We zijn in deze regio niet aan ons proefstuk toe. De initiatiefnemers zijn overtuigd van de meerwaarde van onze Tree Tyre gietrand” benadrukt Jean-Paul De Vos van Ecorub. “Bovendien kan ik mij helemaal vinden in de aanpak van het totaalproject.”  

Iedereen te(e)lt mee  

Dankzij een unieke samenwerking met acht sociale welzijnsorganisaties uit de buurt zet het Bakkerijmuseum voluit in op inclusie. Het gaat om organisaties die werken met mensen met een beperking, organisaties voor bijzondere jeugdzorg en organisaties die werken met volwassenen met psychische kwetsbaarheid. Samen met hen wordt de invulling van de samentuin bepaald. Ze steken een handje toe bij onder andere het onderhoud, de verwerking van de oogst, het organiseren van activiteiten, …  

Korte keten  

Met de heraanleg van de museumtuin wil het museum eveneens het bewustzijn rond voeding en de korte keten vergroten. Educatief medewerker Nele Behaeghel: “De tuin versterkt de educatieve werking van het museum. Bij het ontwerp is er aandacht voor streekeigen fruit- en graansoorten, voor traditionele teelt-, oogst- en verwerkingsmethodes. Via de samentuin, boomgaarden, graanakker, educatieve veldjes, gemeenschappelijke bakoven en buitenklas kan het domein als voorbeeld dienen van de korte voedingsketen.”  

In het museumcafé kan je al het lekkers proeven. De oogst zal worden gebruikt in huisgebak, tijdens workshops, voor soep … “De oogst van de hoogstamfruitbomen en kleinfruit wordt in het museumcafé of tijdens workshops verwerkt” aldus directeur Liesbeth Inghelram. Zo worden mens, voeding en landbouw opnieuw verbonden met elkaar. De tuin wordt een plek waar natuur, ecologie, educatie en sociaal engagement beleefd worden. 

In het voorjaar van 2022 voorzag Ecorub al gietranden bij de aanplanting van 20 bomen in Reninge, ten zuiden van Veurne. 

Klik hier voor meer info over de gietrand.

Laatste nieuws



Ecorub staat voor

  • upcycling voor een beter milieu
  • milieuvriendelijke productie
  • korte ketens met minder of zelfs geen afval
  • circulaire economie ipv lineaire economie
  • originele en innovatieve concepten
  • sterke en duurzame producten
  • maatschappelijke betrokkenheid (MVO/CVR)
  • People, Planet, Profit
  • efficiënte communicatie
  • investeren in een betere toekomst
  • consumptie maatschappij beperken

Vragen of interesse? Bel ons of stuur een bericht.

U kan ons bereiken op +32 (0) 3 309 17 82 of via onderstaand formulier. Laat uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.