Leerlingen testen verkeersparcours waar Boeing 737 op kan landen

Leerlingen testen verkeersparcours waar Boeing 737 op kan landen

Niet kapot te krijgen en zeer veerkrachtig, want op dit rubber moet een Boeing 737 kunnen landen

zegt Jean-Paul De Vos van de rubberbanden-upcyclingfirma Ecorub uit Rijkevorsel

EMBLEM, MASSENHOVEN, RIJKEVORSEL – De leerlingen van de Sint-Jozefschool in Emblem (Ranst) mochten woensdag in primeur een heel bijzonder verkeersparcours uittesten dat gemaakt is van versleten vliegtuigbanden.


Lees het interview met oprichter en zaakvoerder Jean-Paul De Vos

Geen kapotte knietjes op de VéloArena

In plaats van het klassieke kegeltjesparcours, kregen de kinderen van de Sint-Jozefschool een meer uitdagend behendigheidsparcours voor de fietswielen geworpen. En hoewel er af en toe gevallen werd, waren er geen kapotte knietjes, want de rubberen hindernissen zijn elastisch en zacht.

Eddy Taeymans uit Massenhoven, de man van Jenny Praet die de voor- en nabewaking doet in de Sint-Jozefschool, is de bedenker. Eddy werkt bij de firma Ecorub in Rijkevorsel, gespecialiseerd in het omtoveren van gebruikte rubberbanden tot nieuwe producten. Van vliegtuig- en heftruckbanden maakt dit upcyclingbedrijf bijvoorbeeld boombinders en gazonafboordingen.

“Zo’n vliegtuigband waarop een Boeiing 737 moet kunnen landen bestaat uit toptechnologie”, vertelt Jean-Paul De Vos, zaadvoerder van Ecorub. “Daar zit bijvoorbeeld aramide in, wat zes keer sterker is dan staal en wat ze in de kogelvrije vesten van de politie verwerken. Toch zonde om zo’n kwaliteitsproduct gewoon te verbranden? Wij maken van die vliegtuigbanden bijvoorbeeld wielen die in de zeevisserij gebruikt worden om netten over de zeebodem te slepen.”

Daar zit Aramide in, wat zes maal sterker is dan staal

Vroeger bestond er op televisie het programma Creatief met kurk. Maar ‘creatief met een vliegtuigband’ is nóg moeilijker. De medewerkers van Ecorub brainstormen constant over wat ze nog meer kunnen maken van een versleten band. Op voorstel van Eddy maakte Ecorub nu dus het verkeerspark. “Zo’n vliegtuigband heeft een diameter van 1 meter en 30 centimeter. We nemen die af van een firma die het bandenonderhoud van vliegtuigen verzorgt”, legt medezaakvoerder Vincent Helsmoortel van Ecorub uit.

Ontdekking van innerlijke Wout Van Aert

Er zit niet alleen een slalom in het parcours maar ook een soort vliegende schotels met verschillende soorten ondergrond zoals kiezels waar de kinderen over moeten fietsen. Of drempels die kabelgoten nabootsen. “Allemaal hindernissen ze op de openbare rijweg kunnen tegenkomen”, aldus Jean-Paul. De trilstroken die kasseien simuleren vonden de fietsertjes het plezantst.

Het is veilig, duurzaam en snel geplaatst. We hebben er eerlijk gezegd nog geen prijs voor in gedachten. Cycling Vlaanderen heeft er wel al eentje besteld.”

“Iemand hier op school vroeg al of ze ons verkeersparcours kan huren voor een mountainbikeclub”, vertelt De Vos. “We moeten nu aftasten hoe we dit in de markt gaan zetten. Verhuren of te koop aanbieden aan scholen? Het is veilig, duurzaam en snel geplaatst. We hebben er eerlijk gezegd nog geen prijs voor in gedachten. Cycling Vlaanderen heeft er wel al eentje besteld.”

Een ander nieuw product dat Eddy bedacht, zijn plantenbakken ‘Jenny‘ gemaakt van de hielen van vliegtuigbanden. “Daar kan je al eens met een wagen tegen botsen”, zegt Eddy, “want ze zijn elastisch. Ik werd onder meer geïnspireerd door de bloembakken in de Kerkstraat in Massenhoven, die constant beschadigd zijn. Deze elastische bloembakken zijn ideaal om als verkeersremmer op straten te zetten, zonder wagens te beschadigen bij ongevallen.”

Laatste nieuws



Ecorub staat voor

  • upcycling voor een beter milieu
  • milieuvriendelijke productie
  • korte ketens met minder of zelfs geen afval
  • circulaire economie ipv lineaire economie
  • originele en innovatieve concepten
  • sterke en duurzame producten
  • maatschappelijke betrokkenheid (MVO/CVR)
  • People, Planet, Profit
  • efficiënte communicatie
  • investeren in een betere toekomst
  • consumptie maatschappij beperken

Vragen of interesse? Bel ons of stuur een bericht.

U kan ons bereiken op +32 (0) 3 309 17 82 of via onderstaand formulier. Laat uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.