Ecorub: van ideologie naar industriële upcycling

Ecorub: van ideologie naar industriële upcycling

Ecorub is al 30 jaar een trendsetter op het gebied van industriële upcycling van afgedankte rubberbanden en kunststof.

Ecorub is al 30 jaar een trendsetter op het gebied van industriële upcycling van afgedankte rubberbanden en kunststof.

 

Hiermee verkleint de onderneming onze afvalberg en verkleint ze de industriële druk op het milieu. Ecorub doet dit ook nog eens met collega’s die op de reguliere arbeidsmarkt minder kansen krijgen. Een ecologisch en maatschappelijk succesverhaal dus.


Lees het intervieuw met oprichter en zaakvoerder Jean-Paul De Vos, over zijn persoonlijke idealen en het ontstaan, de evolutie en de toekomst van Ecorub, een van de oudste upcyclingorganisaties in België.

Jean-Paul, vertel: Hoe en wanneer is Ecorub ontstaan?

“Ik heb Ecorub opgericht in 1990, een tijd waarin we ons in België stilaan bewust werden van de noodzaak van ‘recycleren’. Toch was recycleren nog niet ingeburgerd. Niet bij particulieren en niet in de industrie. Containerparken waren nog een rariteit. Termen als ‘upcycling’, ‘cradle-to-cradle’ ondernemen, de ‘circulaire economie’ en ‘ecologisch en maatschappelijk verantwoord ondernemen’ waren nauwelijks bekend. En toch voelde ik dat ik iets moest doen.

 

Hoe moeten we dat precies zien?

“Wel, in 1989, het jaar van de val van de Berlijnse Muur, lang geleden dus, heb ik me een jaar lang ingelezen in de recyclagewereld. Ik ontdekte dat er gewoonweg geen oplossing was om volle rubberbanden (zoals de banden van heftrucks bijvoorbeeld) te recycleren. Rubberbanden werden in die tijd wel tot granulaat herleid, maar daar waren zeer dure machines met grote slijtagekosten voor nodig. De elasticiteit werkte volledig tegen en de machinees moesten zwaar werken om de opspringende banden in de shredders klein te krijgen.”

Als we deze rubberbanden nu eens klein krijgen zonder grote machines te gebruiken dan kunnen we de massieve waarde van het rubber hergebruiken om er nieuwe producten van te maken. Als we dat in een korte keten doen dan is dat bovendien ook nog eens ecologisch efficiënt.

Termen als ‘upcycling’, ‘cradle-to-cradle’ ondernemen, de ‘circulaire economie’ en ‘ecologisch en maatschappelijk verantwoord ondernemen’ waren nauwelijks bekend

Die markt van de volle banden is zeer specifiek. Zodra de banden minder grip kregen of zodra er sneden en kuiltjes inzaten gingen ze, na afgekeurd te zijn door de mensen van de veiligheid, snel op de schroothoop en werden er nieuwe banden op de heftruck gemonteerd. Ik vond die schroothoop onaanvaardbaar voor zulke dure banden vol materie en energie!

Ik heb op dat moment 14 ton afgedankte volle rubberbanden laten komen op een afgelegen stuk grond van een oude steenbakkerij. Ik ben letterlijk op die hoop banden gaan zitten, ben gaan voelen, heb erop zitten kijken en heb diep nagedacht. Vervolgens heb ik machines en technische oplossingen uitgewerkt om rubberbanden veilig te grijpen – sommige banden wegen wel 350 kg – op te spannen en er efficiënt stukken rubber vanaf te snijden. Die stukken waren de eerste halffabricaten waaruit ik vervolgens vormen ging snijden zodat ik er producten zoals rubber boombinders van kon maken. Ecorub was geboren.”

Als we deze rubberbanden nu eens klein krijgen zonder grote machines te gebruiken.

En had je meteen klanten voor je producten?

“Absoluut niet! Het was niet makkelijk om mijn producten bij grossiers of winkels te verkopen. Ik kreeg steeds antwoorden zoals “Meneer De Vos, we hebben uw producten niet nodig want we binden onze bomen met oude pompierslangen.” Toen ik vervolgens de voordelen van het sterke en elastische rubber uitlegde merkte ik dat die mentaliteit toch beetje bij beetje
veranderde.

Welke producten verkoop je momenteel allemaal?

“We verkopen heel diverse producten aan groendiensten van steden en gemeenten, en aan grossiers die onze producten verder verdelen naar tuincentra, doe-het-zelf-zaken, en logistieke, industriële- en havenbedrijven, en recent is ook de visserij bijgekomen. Zo ook hebben wij voor  de recreatiemarkt nieuwe producten uitgewerkt.

De kans is groot dat je al producten van ons hebt gekocht, dat je tuinman ze in je tuin verwerkte of dat je ze gezien hebt in parken of op vrachtwagens. Dat gaat van boombinders, afboordingen, wildspiegels en huisnummerpalen tot antislip rubbermatten en zware ingepakte balken voor het transport. En we blijven producten uitvinden: Een topper is de veilige en onverwoestbare ronde elastische bloemenbak voor op straat : hij is veilig voor iedereen die er zou tegen rijden! Door zijn elasticiteit wordt de schok geabsorbeerd en hierdoor beschermt hij ook maximaal je auto. Hij vergt weinig herstelwerk : je duwt of rolt hem letterlijk terug in zijn vorm. Brokken kunnen er niet afvliegen.”

Intussen hebben we al meer dan 10.000.000 kg rubber een nieuw leven gegeven

Dit zijn meer dan 4,5 miljoen meter elastische boombanden, meer dan 2,8 miljoen elastische Selfix boombanden en meer dan 3,6 miljoen meter elastische afboordingen voor tuinen verkocht…. En ga zo maar door.

Hoezo?

“Ik vind het fantastisch om nieuwe producten te blijven ontwikkelen. Ik ben graag creatief bezig en wil steeds meer mensen en bedrijven stimuleren om de waarde van rubber, en van alle andere “afval-grondstoffen” te recycleren. Daarom ben ik onlangs ook opnieuw met de ontwikkeling van duurzame rubber slippers begonnen die tegen de trend van de consumptiemaatschappij ingaan. Dit is een idee van 25 jaar geleden maar de markt was er toen nog niet klaar voor. Nu wel. Momenteel heb ik enkel nog maar prototypes maar ik wil deze nu snel verfijnen en op de markt brengen.

Kunst met rubber?
“Inderdaad. Door permanent te observeren en geboeid te zijn door materie, energie,  chemie en fysica blijf ik dingen ontdekken. Tijdens de coronatijd moest ik specifiek latex mengen in aparte samenstellingen voor de ontwikkeling van een technisch product. Ik observeerde de proeven in detail en zag de dynamische bewegingen. Boeiend! Ik bleef uren waarnemen, genieten en alles noteren. Elke test of mengeling heeft typische reacties en toont zijn karakter met telkens nieuwe dingen.

De observatie van wat er met materie gebeurt is voor mij zalig en ik zie daar prachtige zaken in. Lichtinval op sommige van die proeven brengt weer een ander effect teweeg; en doet me wegzweven in de schoonheid van het heelal.…enfin, hier wil ik in de toekomst ook nog meer mee doen.”

Hoe ziet de toekomst van Ecorub eruit?

“Ik wil steeds meer bruikbare producten maken van rubber en kunststof. Die producten moeten de waarde van ‘afgedankt’ rubber en kunststof bewaren en een duidelijke meerwaarde creëren voor particulieren en bedrijven. Ik wil die producten ook verder op een energie-efficiënte en dus milieubewuste manier ontwikkelen en in de winkels krijgen, met zo weinig mogelijk CO2-uitstoot of verbruik van fossiele brandstoffen. En als ik dat kan doen met een team van mensen die elders moeilijker aan de bak komen, dan vind ik dat een extra pluspunt waarbij ik me zeer gelukkig voel.

Ik vind het zeer fijn om creatief, milieubewust en sociaal verantwoord te ondernemen. Ik stop er veel energie in, maar ik krijg er nog veel meer energie van terug. Als we daardoor de wereld een stukje beter kunnen maken, dan is mijn missie met Ecorub geslaagd.”

Dat zijn prachtige woorden om af te sluiten, Jean-Paul. Ik wens je heel veel succes met Ecorub en ik wens je een mooie, groene en creatieve toekomst toe.

Heeft u na het lezen van dit verhaal meer vragen over Ecorub, onze werking of onze producten. Aarzel niet en neem contact met ons op via +32 (0)3 309 17 82 of info@ecorub.com We maken graag tijd voor een goed gesprek.

Laatste nieuws



Ecorub staat voor

  • upcycling voor een beter milieu
  • milieuvriendelijke productie
  • korte ketens met minder of zelfs geen afval
  • circulaire economie ipv lineaire economie
  • originele en innovatieve concepten
  • sterke en duurzame producten
  • maatschappelijke betrokkenheid (MVO/CVR)
  • People, Planet, Profit
  • efficiënte communicatie
  • investeren in een betere toekomst
  • consumptie maatschappij beperken

Vragen of interesse? Bel ons of stuur een bericht.

U kan ons bereiken op +32 (0) 3 309 17 82 of via onderstaand formulier. Laat uw gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.